Asiaa kotihoidosta

Elossa ollaan! Vaikka täällä blogin puolella onkin hiljaiseloa ollut. Olen tämän viikon ollut Jämsässä ja tehnyt tehtäviä etänä. Ja olin ottanut paljon kuvia tätä blogia varten kunnen sitten huomasin ettei mulla ole yhtä tarvittavaa johtoa mukana 😦 No ehkä ens kerralla sitten.  Löysin sattumalta ylen sivuilta uutisen joka koskee kotihoidon ongelmia ja laitoshoidon purkamista. Tämä on kyllä viikon vanha uutinen, mutta se oli niin silmiinpistävä että päätin ottaa asian puheeksi.( http://yle.fi/uutiset/kotihoidossa_pidetaan_taysin_liikuntakyvyttomia_vanhuksia__hoitajat_kayvat_jopa_kahdeksan_kertaa_paivassa/7195172?origin=rss ) Kuulostaa ihan hullulta toiminnalta! Eihän kotihoidossa voida pitää ihmistä joka ei pysty sängyssä edes kylkeä kääntämään… Tai ihmistä joka ei enää muista mihin lusikkaa käytetään. Ja miten ihmeessä se säästää resursseja että kotihoitajat joutuvat käymään asiakkaan luona 8 kertaa päivässä? Eihän kotihoitokaan ilmaista ole. Uskon että monet kotiinhoidettavista vanhuksista haluasivat siirtyä laitoshoitoon. Siis ainakin sellaiset vanhukset joiden fyysinen toimintakyky on todella alentunut mutta järki kuitenkin vielä juoksee. Ihmettelen kyllä todella päättäjien toimintaa tällaissa tapauksissa. Ja loppukevennykseksi sitten muutama puhelimen kätköistä löytynyt kuva. Eivät kyllä liity aiheeseen mutta..:D

WP_002243

WP_002021

WP_002252

Advertisements

4 thoughts on “Asiaa kotihoidosta

  1. Mun mielestä on oikeasti törkeää, että kotihoidon piirissä on vanhuksia jotka eivät enää kotona pärjää. Tietysti asia voi myös joissain tapauksissa olla riippuvainen omaisten mielipiteestä ja halusta maksaa, mutta on kotihoitajilla varmaan muutakin tekemistä ja useampia asiakkaita hoidettavana eikä vain sitä yhtä.

  2. Nykypäivänähän se on niin että vanhuksia halutaan pitää mahdollisimman pitkään kotona.. En tiedä siihen mitään järkevää syytä jos vanhus ei kerta oikeasti pärjää edes arkitoiminnoissa.. Järjen köyhyyttä suorastaan. Mutta luulen että ihmiset kuvittelevat vanhuksien nauttivan siitä että saavat olla mahd. pitkään kotona, he ei varmaankaan tajua tai osaa kuvitella millaista elämä on siinä vaiheessa on kun ei enään muista tai kykene tekemään asioita jota jokapäivä tarvitsisi.

  3. Kyllä, olis hienoa jos meistä jokainen voisi niin halutessaan asua kotonaan loppuun asti, ja onhan monia jotka siihen pystyvätkin, mutta. Mun mielestä terveydenhuoltoalan ammattilaisten pitäisi kyetä tekemään rationaalisia ratkaisuja perustuen ihmisen terveydentilaan ja kykyyn selviytyä kotona, eikä pelkästään (vaikka mielipiteen kuuntelu tärkeää onkin) ihmisen ja/tai omaisten haluun. Edelleen olen sitä mieltä ettei laitospaikkojen alasajo ole paras ratkaisu, koska on vaarana että monet vanhukset jotka selkeästi tarvitsisivat laitoshoitoa, joutuisivat pärjäämään kotona pienen avun turvin. Ja kuten jutussa mainittiin, jos huonokuntoisen vanhuksen kotihoito vaatii kahden hoitajan 8 päivittäistä käyntiä, niin ei se ainakaan laitoshoitoa halvemmaksi pitkässä juoksussa tule. Komppaan Lindaa; järjen köyhyyttä..

  4. Olen itsekin ihmetellyt tätä päätöstä siitä asti, kun kuulin siitä (taisi olla viime syksynä). Minusta tuntuu, että tätä ei ole mietitty ihan loppuun asti. Sinulla olikin jo hyvät argumentit miksi: aika ja raha! Itse kotihoidossa työskennellessäni voin sanoa, että sitä aikaa ei oikeasti ole ihan mielin määrin. Päinvastoin, minusta tuntuu, että minulle jäi enemmän aikaa muuhunkin kuin perushoitoon laitoshoidossa ollessani. Joskus en ehtinyt edes syödä, kun olin kotihoidossa. Ja kyllä ne kotikäyntejä tekevät hoitajatkin saavat palkkaa. Kaiken lisäksi siinä tulee muitakin kustannuksia kuten kulkuvälineiden kustannukset ja niiden huolto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s